Tippek tanácsok német állásinterjúhoz

Az önéletrajzírás után a következő nagy feladat az állásinterjú. Ez sokszor magyarul sem könnyű és németül még nehezebb. Ebben a blog bejegyzésben összeszedtem néhány tippet, ami segíthet a német állásinterjún.

Készüljünk fel

Vannak olyan dolgok, amik minden állásinterjú elengedhetetlen része. Ezekre fel lehet készülni. Ilyenek például az üdvözlési formák napszaknak megfelelően, vagy a „Kérem mutatkozzon be” kérdés Erre az esetre megtanulhatunk egy rövid egy két perces bemutatkozást. Beszéljünk inkább kicsit lassabban de ügyeljünk a nyelvhelyességre. Viszont ne gondoljuk azt, hogy ha beszéd közbe kisebb hibákat ejtünk, akkor már veszve van minden, mert a munka adó is tudja , ha német nyelvterületen jelentkezünk egy állásra, hogy a német nekünk idegen nyelv. Fontos azonban, hogy nyelvtudásunk szintje megegyezzen azzal, amit az önéletrajzírás során megadtunk. 

interjú2.jpg

 

Nem értjük amit mond

Ne blokkoljunk akkor ha nem értünk valamit. A jó hír mivel ők is emberek, megértik, hogy más országból, más nyelvet beszélve igyekszel vele szót érteni, ezért ha megkérjük, hogy beszéljen lassabban, és ismételje meg, szívesen fog veled továbbra is értekezni. Merjünk használni ilyen kifejezéseket is: „Bitte langsamer!”, Noch einmal bitte”! „Entschuldigung, können Sie das wiederholen?” Nagyon fontos viszont, hogy a kommunikáció folyamatos legyen.

Milyen kérdésekre számíthatunk

Az alábbi kérdésekre biztos, hogy számíthatunk tegező, vagy magázó formában. Hogy tegeződés, vagy magázódás ezt a munkaadó határozza meg általában az interjú elején érdemes mindkettőre készülnünk.

    1. Wo hast du die Stellenanzeige gelesen?
    2. Bist du jetzt arbeitslos?
    3. Welche beruflichen Erfahrungen hast du?
    4. Was macht eine Küchenhilfe?
    5. Hast du schon im Gastgewerbe gearbeitet?
    6. Wie viele Sprachen sprichst du noch?
    7. Kannst du in Team arbeiten?
    8. Was ist deine Motivation?
    9. Kannst du an einem Vorstellungsgespräch teilnehmen?
    10. Was weißt du über das Unternehmen?

Ezekre a kérdésekre is készülhetünk válasszal, mint a bemutatkozás esetébe. Vigyázzunk viszont arra, hogy ez ne egy bemagolt dolog legyen mert belekérdezhetnek.

Udvariasság

Soha ne feledkezzünk meg az udvarias elköszönésről sem: „Danke für den Anruf!”, „Auf Wiederhören!”, „Bis bald!”