Tippek címke tervezéshez

Ebben a blog bejegyzésben pár tippet adok avval kapcsolatban, hogy én milyen támpontokat szoktam figyelembe venni a grafikai tervezés során, ha címkét tervezek.

A csomagolás
Lehet ez első furcsa, de ige, ez egy fontos szempont lehet. Függetlenül attól, hogy a termék dobozban, vagy üvegben van, azt érdemes figyelembe  venni szerintem venni, hogy a doboz vagy üveg átlátszó e, vagy sem. Ha átlátszó, akkor válasszuk a címkének olyan színvilágot, ami passzol a termék színéhez. Ha a doboz, vagy üveg nem átlátszó, akkor a termék, termékcsalád, márka arculatját érdemes alapul venni.

Élénk színek
Az élénk színű termékek esetében érdemes a grafikai tervezés során az ellentétekkel játszani. De ügyeljünk arra, hogy ne essük túlzásba. Használjunk egy vagy kettő színt és ezek árnyalatait.

Évszakok
Vannak olyan termékek, amik inkább szezonálisak, egy adott időszakban kerülnek igazán előtérbe. Ebben az esetben használjuk az adott észak színvilágát, ha szabad kezünk van és a megrendelőnek nincs konkrét kérése a színnel, vagy színekkel kapcsolatban.

cimke12.jpg

 

Forma és méret

Szerintem ez egy nehéz kérdés. Ez az, ami a legtöbb fejtörést okozza és a legtöbb időt igényli. A forma esetében én külföldi oldalakról szoktam információt gyűjteni, inspirálódni. Ha ezt egy másik szemszögből világítjuk meg, akkor azon szoktam elgondolkodni, hogy én milyen formát, vagy formavilágot tudnék elképzelni az adott termékhez. Legyez akár a gyümölcs formája, vagy a doboz formájának ellentéte. A mérettel kapcsolatban két dolgot érdemes figyelembe vennünk: jó legyen az összhang és minden információ kényelmesen elférjen, ami a címkére kerül. Ebben segítségünkre lehet az interneten található rengeted 3D-s látványterv megtekintése.
 
Betűtípus
Itt is több dologra kell figyelnünk. Nézzük meg a konkurencia által használt betűtípusokat és keressünk mi is hasonlót. A másik fontos szempont, főleg a magyar nyelvű címkék esetében az ékezetes karakterek kérdése. Olyan betűtípust érdemes keresni, ahol ez nem akadály, vagy az ékezeteket utólag kell a megadott helyre szerkeszteni.