Tévhitek az önéletrajzírással kapcsolatban

Az önéletrajzírás körül elég sok tévhit kering és ez a blog bejegyzés ezeket a tévhiteket szeretné eloszlatni.

Általános önéletrajz, ami mindenhova jó, mert minden benne van

Már több bejegyzésemben írtam arról, hogy ilyen nincs. Az önéletrajzírás egyik fő alapja a megpályázandó állás kell, hogy legyen, mert ehhez igazítjuk az önéletrajzot és az állással kapcsolatos releváns dolgokat írjuk bele. Félreértés ne essék vannak olyan információk, amiket mindig és minden önéletrajzba bele kell írni, de az előző állítást mindig tartsuk sem előtt. Két rövid példa. Ha egy programozói állász szeretnél megpályázni, akkor az általad ismert programnyelveket, az ezekkel kapcsolatos tapasztalataidat, eredményeidet és az angol nyelvtudásod kell hangsúlyozni, mert ebben az esetben ez releváns. Emellett egyáltalán nem fontos, nem kell megadni, hogy tegyük fel büfés végzettséged is van. Ha esztergályosnak jelentkezel, akkor a programozási nyelvek és a gépek ismerete a fontos.

Szakmai tapasztalat megadása helyesen

Sokan követik el azt a hibát magyar és német önéletrajzok esetében egyaránt, hogy a szakmai tapasztalatnál megadják, hogy mettől meddig dolgoztak egy cégnél és milyen pozícióban. A feladatok rövid összefoglalásáról teljesen megfeledkeznek. Ez az egyik legnagyobb hiba ez minden esetben kell minden addigi munkahely esetében. Ez a rész azért is fontos mert ide kell, lehet belefogalmazni azokat a kulcs szavakat, amik az álláshirdetésben fel vannak tüntetve.

Beszélek valamilyen szinten egy nyelvet, de nincs nyel vizsgám nem írom be az önéletrajzba

Az idegennyelv ismerete miden esetben fontos, még akkor is ha nincs nyelv vizsga róla. Hiba nem beírni Az egy teljesen elfogadott forma az önéletrajzban: Német alapszint (nyelv vizsga nélkül). 
 

cv2.jpg

Iskolák

Sokan itt abba a hibába esnek, főleg a fiatalabbak, hogy a folyamatban lévő tanulmányaikat nem írják bele az önéletrajzba. Csak a nem befejezett iskolát nem kell beírni a folyamatban lévőt igen, csak tüntessük fel a várható végzés idejét is. Az évszám elég. 

Érdeklődési kör

Sokan úgy gondolják, hogy ez nem fontos információ, pedig az. Nem egy példa van rá hogy sokszor ez indít el egy beszélgetést a meghallgatáson.

Design

Erről is ejtsünk pár szót. Csak a designer és a fotográfus esetében fontos az önéletrajz design. Más esetekben nem az. Hátránya, hogy nehezen módosítható. Ne a design os önéletrajzzal akarjunk kitűnni, hanem az önéletrajz jól összerakott tartalmával.