Termékfotózás, fényforrások fotózása

A termékfotózás során kaphatunk olyan kérést például egy lámpákat és hangulat fényeket forgalmazó cégtől, hogy készítsünk képeket a termékekről esti körülmények között. Ez a  blog bejegyzés ehhez ad tippeket.

Iso érték

Mikor elkezdtem a fotózással foglalkozni sok könyvet és szaklapot olvastam a témában. Több helyen egybehangzóan azt olvastam, hogy az iso érték legyen alacsony, de ha kevés a fény az iso értéket növelni kell. Én ezt a tényt elfogadtam és nem igazán gondolkoztam rajta, de mindig maradt egy kérdés bennem. Rendben, hogy növelni kell az iso értéket, de mikor és mennyivel? Mostanában kicsit jobban utánanéztem e kérdésnek kipróbáltam dolgokat és arra jutottam, hogy nem kell az iso értékét növelni akkor, ha kevés a fény. Készítettem egy képet egy sólámpáról az alábbi géppel és beállításokkal:

  • Canon 1300D
  • 50 mm es objektív
  • F/2,8
  • 1/80
  • iso 100

 

Nem titok a kép kicsit sötét lett, de ha utólag bármilyen RAW szerkesztő programmal kicsit növeljük az expozíciót egy részletgazdagabb képet kapunk, mintha ugyanezt a képet elkészítjük magasabb iso értékkel. Ezért én azt javaslom, hogy inkább utómunkázzunk és használjunk alacsony iso értéket a szebb végeredmény érdekében.

hangulat2.jpg

 

Állvány

Lámpák és fényforrások fotózásánál is ajánlatos állványt használni, annak ellenére, hogy a tárgyak mozdulatlanok, de a minket érő külső hatások sok bosszúságot okozhatnak főleg, ha nem állványról fotózunk. (szólnak hozzánk, megcsörren a telefon) Itt szeretnék megemlíteni még valamit jó tanácsként. Ha állványról fotózunk vegyük le a gépről a nyakpántot, mert csak akadályoz és könnyen beleakadunk.

Záró gondolat

Én mindig igyekszem minden olyan tényezőt kizárni, ami miatt a kép bemozdulhat. Ezért nem csak állványt használok, hanem rendszeresen használom a gépben lévő időzítőt is.