Retusálás tippek

Esetenként a grafikai tervezés retusálással kezdődik. Retusáljuk a kapott, letöltött képeket mielőtt plakátra, vagy szórólapra kerülne. Ezért ebben a blog bejegyzésben pár tippet gyűjtöttem evvel kapcsolatban.
Portrék retusálásának és retusálásának számtalan módja van. A rutin és a tapasztalat által alakul ki a módszer, amit használunk, alkalmazunk, annak mértékében amennyit az adott kép megkíván.

Bőrhibák és ráncok eltávolítás

Az ilyen fajta kisebb hibákat a javító ecset segítségével távolíthatjuk el.  Ahhoz, hogy precízen tudjunk dolgozni nagyítsuk és mozgassuk a képet szükség szerint. Nagyítani a Ctrl+ billentyű paranccsal tudunk. Illetve szükség szerint változtassuk az ecset méretét és keménységét, hogy gyorsan tudjunk dolgozni. (bal oldali kép)

A szemek körüli karikák eltávolítása, enyhítése szerkezet romlás nélkül

A Ctrl+M paranccsal jelenítsük mega Görbék párbeszéd ablakot és tekintsük meg a beállításokat. Majd változtassunk a görbén a mélységet emelve a hisztogram bal oldalán. Ezután jelölje meg a gradációs görbe maszkját és fordítsa meg őket a [Ctrl] + [I] gombbal. most ezt a maszkot fehérrel is használhatja
Ecsettel mozgassa a megvilágítani kívánt területeket akar. Használjunk puha, lágy ecsetet a sima átmenetekhez. (középső kép) 

retus1.jpg
 

Fehér fogak szerkezet romlás nélkül

Másoljuk le a háttérréteget és válasszuk a »Szűrők | Életlenités |Gaussian életlenités«. A megjelenő párbeszéd ablakban állítsuk a sugár értékét 3 pixelre. Ezután adjunk hozzá egyet Rétegmaszk és fordítsuk mega [Ctrl] + [I] gombbal. Most megtehetjük, hogy az egyik réteg átlátszóságát visszavesszük 20% ra, ez egy szép lágyulást eredményez a rétegen. (jobb oldali kép)

Még néhány tipp

Azt is érdemes szem elött tartani a grafikai tervelés során, hogy a megrendelt grafikának mekkora lesz a mérete és online, vagy nyomtatásban lesz publikálva.  Illetve, hogy mit kíván meg a tervezett grafika legyem az akár szórólap vagy plakát, vagy egy Facebbook hirdetéshez csatolt kép. Evvel nem azt akarom mondani, hogy az online felületeken megjelent képeket nem kell retusálni, mert ez így nem igaz, de meg kell találni az arany középutat, hogy ne öljük bele felesleges időt, de a megrendelő elégedett legyen.