ÖNÉLETRAJZÍRÁS TIPPEK SVÁJCI MUNKAVÁLLALÁSHOZ

 

oneltrajz_keszites_svajc.jpg

Ez a blog bejegyzés azokat a tippeket foglalja össze, melyek hasznosak lehetnek az önéletrajzírás során, ha Svájcban szeretnénk munkát vállalni.

1. A külső forma

Annak érdekében, hogy önéletrajzunkat ne tegye félre tíz másodperc után, fontos megjegyezni néhány alapvető szabályt a külső formában:

2. Nyelv
Alapvetően az önéletrajzot ugyanazon a nyelven kell írni, mint a hirdetés hirdetése vagy a keresett cég nyelve.

3. Elrendezés
A jól megtervezett és felépített önéletrajz jobban elolvasható és megkönnyíti a HR szakértő munkáját.

4. Nyomtatás
Az önéletrajzokat ma már számítógéppel szövegszerkesztőben készítik és nem kézzel írják. Fontos még megjegyezni, hogy a kész önéletrajzokat kinyomtatják, vagy PC-n jelenítik meg. (Semmi kép se mobiltelefonon, mert a felbontás miatt szétcsúszik az önéletrajzírás végén megformázott önéletrajz. Használj jó minőségű fehér papírt (legalább 100 g / m²). Válasszon egy diszkrét, könnyen olvasható betűtípust.

5. Oldal
Ez nem haladhatja meg a 2 lapot A4 formátumban, ideális esetben mindegyik egy oldalra illeszkedik.

6. Felépítés
Az önéletrajzoz úgy építsük fel, hogy az átlátható, tagolt legyen. Használjunk címsorokat.

7. Fotó
Ha egy fényképre van szükség, akkor áldozzunk rá és figyeljünk a jó minőségűre. Fotós által készített kép sötét háttér, üzleties megjelenés. Erről bővebb információ az alábbi linkel olvasható: Milyen fénykép legyen az önéletrajzban.

oneltrajz_keszites_svajc_2.jpg

Fontos tippek a tartalomhoz

1. helyesírás
Győzőjük meg arról, hogy helyes a helyesírás. A dátumok európai stílusban (pl. Születési dátum: 05.10.1991); Ha csak a hónapot és az évet említi, akkor a 05/2007 helyesírás könnyebben olvasható és egyértelműbb is, mint 05/07.

2. Kronológia
Folytassuk időrendi sorrendben. Ezt akár növekvő sorrendben (születési dátumtól kezdődően), akár csökkenő sorrendben (a legfrissebb kulcsszóval kezdődően, például a jelenlegi foglalkoztatásodtól kezdve) teheti meg. Ez utóbbi a nemzetközileg elfogadott módszer.

A helyes sorrend:

  1. Szakmai tapasztalat
  2. Iskolák tanfolyamok
  3. Számítógépes és nyelvi ismeretek
  4. Hobbi
  5. Mellékletek (ha van pl Referencialevél)
  6. Dátum és aláírás