Miket válaszoljunk és miket kérdezzünk egy állásinterjún

Egy korábbi blog bejegyzésben pályakezdőknek adtam tippeket az állásinterjúval kapcsolatban. Ebben a bejegyzésben szeretném azt a tévhitet eloszlatni, hogy az önéletrajzírás után semmi dolgunk, még akkor se ha behívnak , hiszen önéletrajzunkban ott van minden. Most ahhoz adok tippeket, hogy a nehéz kérdésekre mit válaszoljunk és miket érdemes kérdezni.

Kezdjük a sort az első késéssel.

Meséljen magáról

Sokan tanácstalanok ebben az esetben, hogy mit mondjanak. Javaslom bemutatkozásodban azt a releváns tapasztalatot szaktudást emeld ki amit ez a munkáltató is hasznosítani fog Dolgozd ki gyakorold be 2 percnél ne legyen hosszabb.

Miért szeretne nálunk dolgozni? Miért jelentkezett az állásra?

A motivációra kíváncsiak itt. Egy lehetséges válasz. Hasonló területen dolgoztam korábban ez érdekel ezt szeretem csinálni. Azért jelentkeztem az állásra mert azt gondolom, hogy erősségeimet és szakmai tapasztalatomat itt  tudnám kamatoztatni

Miért önt kellene felvenni az állásra?

Ez egy nehéz kérdés, de nem szabad bántásnak venni. Próbáljuk meg úgy kezelni, hogy az önéletrajzírás során is meg kell adni dolgokat. A jó válasz a kérdésre a következő lehet: Azért kellene engem felvenni, vagy azért lenne jó döntés az önök részéről ha engem alkalmaznak. Mert korábbi munkahelyeimen is mindig emberekkel foglalkoztam jó kommunikációs készséggel, ügyfél orientált gondolkodással rendelkezem, korábbi munkahelyeimen elsajátítottam az ügyféletikettet és a monotónia nemjelent gondot számomra.

interjú1.jpg

Kifogáskezelés

Szerintem ez a legnehezebb rész e az interjúnak. A „Miért éppen Önt vegyem fel?” És hasonló kérdések.  Itt válaszként elmesélem saját esetemet a legutóbbi állásinterjún. Én magam mozgás korlátozott vagyok egy bottal közlekedem. Erre a kérdésre, hogy „Miért éppen Önt vegyem fel?” a következőt feleltem.
Betegségem ellenére egyedül élek 4 éve a közlekedés megoldható ezért úgy gondolom, hogy teljes értékű munkatársként lehet rám számítani.

Mennyit szeretne keresni?

Ha rákérdeznek a bérigényedre anélkül hogy bemutatták volna a cég javadalmazási rendszerét akkor kérdezz vissza.
Mielőtt erre a kérdésre válaszolok megtudhatnám hogyan épülnek fel a juttatások Önöknél?

Szabad és kell kérdezni az interjú végén

Igen ez fontos, hogy lássák, hogy érdeklődsz az állás iránt. A legnagyobb hiba „Köszönöm, nincs kérdésem.”
Milyen mindennapi feladatokkal jár a pozíció betöltése?
Hogyan írná le eben a pozícióban egy átlagos munkanap feladatait?