A Linux használata Online asszisztensként a mindennapokban

Ebben a blog bejegyzésben arról számolok be, hogy milyen programokat használok Linux alatt, mint online asszisztens és  miért ezekre esett a választásom.

Mikor áttértem Linuxra bármilyen furcsa is  az egyik legnagyobb fejtörést az irodai csomag  kiválasztása volt. Ebben sok segítséget kaptam a Facebook-on lévő Linux csoportokban, amit ezúton is köszönök. A munkám miatt a szövegszerkesztőt használom legtöbbet, mert vállalkozásom fő tevékenysége az önéletrajzírás. Egy olyan szövegszerkesztőt kerestem, amiben nagyobb szabadságom van, mint az MS Word-ben és mindent tud mire szükségem van a mindennapi munka során. A fotó elhelyezése az önéletrajzon sok bosszúságot okozott korábban több okból is, de a LibreOffice-ban találtam erre egy jó megoldást. Előszór a képet helyezem el az önéletrajzon, aztán beszúrok egy keretet, mibe a pályázó személyes adatai kerülnek. Így a kettő független egymástól, bármikor módosítható és a formázás nem esik szét.

A blog írás esetében a szövegszerkesztő mellett még a gedit programot használom a bejegyzés feltöltése során.A havi jelentések elkészítéséhez a Calc táblázatkezelőt használom. Kényelmes átlátható. A prezentációk készítése esetén a megrendelő választhat Impress (bemutató készítő), vagy Prezi. Az Impress is hozta azt, amit elvártam tőle. Lehet vele szép animált, piacképes bemutatókat készíteni.
A grafikai tervezés esetén négy programot használok rendszeresen.
Gimp a Facebook oldal kezelés során felmerülő feladatok, retusálás és minden egyéb pixelgrafikus munkához.
Inkscape minden vektorgrafikus munkához, logó tervezés.
Scribus a névjegykártyák, szórólakpók és egyéb marketing anyagok megtervezéséhez.
Darktable a Raw képek szerkesztéséhez. Én nagyon szeretem jól felépített gyorsan lehet vele dolgozni.

asszisztens2.png

Végül egy nagyon hasznos kis program a Korganizer, ami egy határidőnapló sok hasznos funkcióval: több féle nézet, feladatlista, emlékeztető. Szerintem a legjobb az, hogy kényelmesen számítógépen meg lehet tervezni a hetet, vagy akár a hónapot előre és ezt össze lehet szinkronizálni a google naptárral, így ugyan azt látjuk telefonon is és kisebb az esélye az időpontok ütközésének is. Tehát ha precízen vezetjük ezt a határidőnaplót, akkor mindig ugyan azt fogjuk látni gépen és okostelefonon is.