LibreOffice tippek első rész bekezdések és stílusok

A minden napos munka során nagyon fontosnak tartom, mint online asszisztens, hogy a munkához használ programokat jól ismerjem és kihasználjam a bennük rejlő lehetőségeket. Ez a blog bejegyzés egy sorozat első része, melyben LibreOffice tippekről lesz szó.

Bekezdések és stílusok

Évekig bennem volt a kérdés, bármilyen szövegszerkesztőt használtam, hogy mikor és hogyan kellene a stílusokat használni. A stílusok nem csak a formázásban segítenek, hanem ha egy több oldalas dokumentumhoz tartalomjegyzéket, vagy tárgymutatót készítünk akkor is fontos szerepük van. A LibreOffice program, amit használok 6.0.7.3. A stílusokat vagy a menüből,vagy az F11 gomb lenyomásával érhetjük el. Ha lenyomva tartjuk a Ctrl gombot, és duplán kattintunk az ablak egy üres helyén, akkor ezzel dokkolhatjuk azt.
A stílusok eszköztáron 7 ikon található, ebből 5 különböző stílusokhoz ad hozzáférést. Ezek balról jobbra a következők: bekezdés, karakter, keret, oldal, lista. Ebben a blog bejegyzésben csak a karakter stílusokkal foglalkozom. Ebben az ablakban alul a legördülő menüből válasszuk ki a Fejezetstílusok lehetőséget. Aztán kattintsunk a cím pontra a szöveg középre ugrik és félkövér lesz. Változtassuk meg az alapértelmezett cím formázást. A „Stílusok és formázás” ablakban kattintsunk jobb gombbal a „cím” pontra és válasszuk a szerkesztést. A felugró ablak nagyban hasonlít arra, ami az előző cikkben szerepelt, de van néhány új panel, ami alapból nincs ott a bekezdés beállításainál.Az egyik ilyen a szervező.

 

Képernyőkép 2019-09-07 01-09-28.png

 

Itt lehet a stílusnak nevet adni, megadni, hogy mi legyen a következő
bekezdés stílusa, és hogy melyik stíluson alapuljon az aktuális. Ha megnézzük, itt a következő stílus az “alcím”, de mivel mi nem szeretnénk ilyet használni, ezért állítsuk ezt “szövegtörzs” stílusra. Ennek hatására ha egy Enter ütésével új bekezdést nyitunk, akkor annak „szövegtörzs” lesz a stílusa. A “cím” stílus a „Címsor” stíluson alapul. Ha egy stílus egy másikon alapul, akkor ha változik a szülő, akkor a változtatások megjelennek a kapcsolt stílusban is. Ha a példánkban a címsor szövegének színét kékre változtatjuk, akkor a rajta alapuló stílusok szövege is kék lesz.

Mint  online asszisztens érdemes ezeket a dolgokat tudni és alkalmazni, hogy megkönnyítsük és gyorsítsuk a munkát.