Dolgozzunk Raw képekkel Linux alatt Darktable 3.0 

Korábban már írtam blog bejegyzést a Darktable nevű programról. Ebben a blog bejegyzésben a Darktable 3.0 újdonságairól esik szó és arról, hogy ezeket hogyan alkalmazzuk a grafikai tervezés során.

Ma már egyre több digitális fényképezőgép képes RAW képeket készíteni és érdemes evvel a formátummal megbarátkozni a grafikai munka során is, mert javíthatunk, változtathatunk a képen minőség romlás nélkül. 

Modul kereső a sötétkamrában

A sötétkamra nézetben egy új keresőmodul mezőt láthatott, amely a modulfülek és a modullista között található. Ez az új mező egyszerűen lehetővé teszi, hogy egy-egy modult keressünk meg a sokféle modulból (a kereséskor figyelembe kell venni a kis és nagy betűket).

A maszk lehetőségeinek új megjelenítése

Azokban a modulokban, amelyek lehetővé teszik a kombinált maszkok használatát, a maszk opciói már nem elérhetők a legördülő menüből, hanem vizuálisabbak.
Balról jobbra: "Az aktív maszk letiltása", "Egységes maszk", "Rajzolt maszk", "Parametrikus maszk", "Rajzolt és parametrikus maszk" és "Raszteres maszk" 
Érdemes ezen maszkok használatát megtanulnunk és alkalmaznunk a grafikai tervezés során, de csak óvatosan.

darktable301.png

 

A második elölnézeti ablak megjelenítése

A kép alatt bal oldalon alul van lehetőség a második sötétszoba ablak megjelenítésére. Ebben a nézetben eltérő megjelenítési profilt választhatunk összehasonlításhoz  a fő nézettel. Az aktuális nézetben a nagyítást az egér görgő segítségével állíthatjuk. Ennek az új ablaknak saját színprofilja van, amely lehetővé teszi, hogy másik képernyőre helyezzük, és a saját profilját használja.

A gyorsbillentyűk megjelenítése az aktív nézetben

Függetlenül attól, hogy az aktív nézet aktív-nézet, mindig megjeleníthetjük a nézetben használható billentyűparancsokat. Ez a billentyűparancsok listája dinamikus, és tartalmazza a normál billentyűparancsokat és a saját billentyűparancsokat is. A megjelenítésük nem lehetne könnyebb: nyomjuk meg a h betűt (majd az Alt billentyűt, ha aktívan kívánja hagyni ezt a panelt). A jobb felső sarokban megjelenő gombbal elválasztható a sötétíthető ablaktól.

Ez volt az első rész folytatás hamarosan, ahol újabb újdonságokat tippeket osztok meg.