Darktable tippek

A grafikai tervezés témakörével foglalkozó blog bejegyzéseimben már többször említettem a Darktable programot, mint RAW szerkesztőt. Ebben a blog bejegyzésben adok pár tippet a program használatával kapcsolatban.

A billentyűparancsok

Én bármilyen programról legyen szó mindig is szeretem a billentyűparancsokat megtanulni és alkalmazni. Úgy gondolom, hogy a billentyűparancsok ismerete minden esetben kényelmesebbé teszi a  program használatát a mindennapokban. Egy pár hasznos billentyűparancs az átvilágító nézetben

Számok 1-4 a képek értékelése, besorolása
F1- F3 a kép színjelzőjének beállítása
A Ctrl + C másolja a kép gradienscsomóját
A Ctrl + V alkalmazza a másolt gradienscsomagot a képre
D megnyitja a képet a sötét szobában
Z a kép teljes képernyős nézetét mutatja

Nyomtatás

Legyen szó címke, szórólap, névjegykártya, vagy plakát tervezésről, készítésről, ha nem online felületre dolgozunk, akkor a legtöbbször szeretnénk kinyomatva is látni munkáinkat. Az eredményes nyomtatáshoz azonban érdemes ismerni a programban rejlő nyomtatási beállításokat. 
Medium: A nyomtatóba betöltött papír (normál papír, fényes fotópapír stb.). 
Rofil: A nyomtató ICC-profilja a betöltött papírhoz. Ez ugyanaz, mint a
a nyomtató és a nyomtató papírspecifikus profilja. 
A "Percepció", "Kolorimetrikus (relatív)" megjelenítésének lehetséges beállításai,
"Telítettség" vagy "kolorimetrikus (abszolút)"). 

darktable print.jpg

Az utolsó tipp kicsit eltér az előzőektől, mert ez a tipp arra világít rá mikor és miért érdemes a Darktable-t használni.

Ha sok képpel dolgozol

A Darktable, amely számos olyan eszközzel rendelkezik, amely automatikusan beállítja az alapvető képbeállításokat, és ideális azoknak a fotósoknak, akik általában a kötegeket szerkesztik. A címkék és más beépített lehetőségek segítségével rendszerezhetjük képeinket, hogy jobban átlátható legyen.


dartabe cimke.jpg

Ha különböző kép formátumokkal dolgozol

A Darktable lehetővé teszi, hogy különböző formátumú fényképeket importáljon a szokásos, nem szerkesztett, nagy dinamikus tartományban, beleértve a CR2, NEF, HDR, PFM, stb. Ezen felül szerkesztheti a JPG, TIFF és RAW files.pro fájlokat. 

Végül szeretném megemlíteni a programban lévő Maszk menedzsert és a maszkokat, melyek segítségével látványos dolgokat lehet készíteni és jól alkalmazhatók a grafikai tervezés során.