Általános önéletrajz hibák

Sokan az önéletrajzírás során elkövetnek általános hibákat, legyen szó akár német önéletrajzról. Ebben a blog bejegyzésben ezekre szeretném a figyelmet felhívni.

Komolytalan e-mail cím

A munkám során rengeteg olyan e-mail címmel találkozom, ami egy önéletrajban nem állja meg a helyét. Lehet furcsán hangzik, de ez is fontos. A címben legalább a család nevünknek benne kell lenni. 

Az erősségek helytelen megadása

Sokan felsorolnak egy pár tulajdonságot, mint erősséget, de ezt úgy teszik meg, mintha egy listát írnának. Ez így nem hiteles, mert az egyes állítások nincsenek megindokolva, valós érvekkel alátámasztva.
Példa
Jó kommunikációs készség: Az eddigi munkahelyeimen mindig emberekkel dolgoztam, akikkel napi szinten személyesen, vagy telefonon kapcsolatot tartottam magyar és német nyelven.
Monoton tűrés: Az E-on nál egyik feladatom volt a bejövő mérőállások rögzítése.
Ügyfélorientált gondolkodás, magas fokú együttműködési készség: Korábbi munkahelyeimen megtanultam az ügyfél orientált gondolkodást, számomra, mindig is fontos volt, hogy az ügyfelek kéréseinek eleget tegyek. 
Ez azért is nagyon fontos, mert az önéletrajzírás során nagyon fontos tényező a hitelesség.

cv55.jpg

Hiányosan megadott szakmai tapasztalat 

A legtöbb esetben azt, hogy mettől meddig dokkoztak egy cégnél és milyen pozícióban megadják. A leglényegesebb részt viszont kihagyják, hogy milyen feladataik voltak az adott munkahelyen. Pedig ebbe a részbe lehet és kell a kulcsszavakat belefogalmazni az önéletrajzírás során. Ezt a részt soha ne hagyjuk ki. Idősebb korosztály esetében elég az elmúlt 15 év szakmai tapasztalatát megadni az önéletrajzban.

A nyelvismeret megadása de hogyan

Tapasztalatom szerint ez is sok embernek dilemmát okoz, főleg abban az esetben, ha nincs nyelv vizsgájuk. Erről már korábban írtam egy blog bejegyzést, ami itt olvasható.
Link
https://metzdaniel.hu/blog/nyelvismeret-megadasa-az-oneletrajzban-de-hogyan

Jogosítványok

A mai világban szinte elengedhetetlen. Mindig adjuk meg jogosítványainkat és ha van azt is hogy rendelkezünk saját autóval. Sok esetben ha az állás olyan, hogy sokat kell utazni a balesetmentesen levezetett kilométerek számát is érdemes megadni. Ez is fontos lehet egyes állások szempontéból. Ha egy rutinos vezetőt keresnek.